BE/NL: Boekrecensie: AFTER WE COLLIDED van Anna Todd

Updated: Nov 6, 2020

Tessa heeft alles te verliezen.

Hardin heeft niets te verliezen... behalve Tessa.


AFTER WE COLLIDED is anders dan enig ander boek dat ik ooit heb gelezen. Het is Fifty Shades Of Grey voor young adults. En dat valt ver buiten mijn comfortzone. Waar begin ik dan met een recensie? Misschien gewoon bij het begin.Een beetje geschiedenis


AFTER WE COLLIDED is het tweede boek in de vijfdelige serie AFTER, geschreven door Anna Todd. AFTER kwam in de literaire wereld als Wattpad roman. De gehele AFTER serie kwam online in drie jaar tijd. Wattpad is een internationaal, populair platform waarop je je eigen verhalen gratis kan publiceren. Af en toe wordt een verhaal dat in de smaak lijkt te vallen bij Wattpad lezers, opgepikt om uitgebracht te worden bij een erkende uitgeverij of zelfs verfilmd te worden, zoals gebeurde met AFTER.


Niet bekend met AFTER? Lees dan HIER de achterflap van het boek, of bekijk de filmtrailer HIER.


Back to AFTER WE COLLIDED...


de achterflap


! spoilers voor deel 1 AFTER !


Tessa wist dat Hardin wreed kon zijn, maar als ze hoort dat hun liefde destijds begon als een weddenschap, slaat dat in als een bom. Is Hardin wel de diepzinnige, aandachtige jongen op wie Tessa ondanks zijn boze buitenkant verliefd werd, of kent ze hem eigenlijk helemaal niet? Ze wou dat ze hem gewoon kon loslaten. Maar zo simpel is het niet. Niet met de herinnering aan hun nachten samen. Zijn verzengende aanrakingen. Zijn hongerige kussen.

Hardin beseft maar al te goed dat hij een fout heeft gemaakt, misschien wel de grootste van zijn leven. Hij wil voor Tessa vechten, en voor hun liefde. Maar kan hij wel echt veranderen?Nu kan ik het niet langer uitstellen: wat vond ik er nu van?


De personages


Het verhaal wordt verteld vanuit de afwisselende perspectieven van Tessa en Hardin. Dit vond ik een goede keuze van de auteur. Soms leken de acties van de ene persoon onverklaarbaar vanuit de ogen van de andere, maar dit werd dan opgeklaard als we van perspectief wisselden. Dat maakte me een beetje meer begripvol voor beide personages. Een beetje...

Want ik had namelijk moeite met sympathie te voelen voor zowel Tessa als Hardin. Deze laatste heeft een erg opvliegend karakter. Zijn bad boy gedrag wordt verklaard door gebeurtenissen in zijn verleden, toen hij nog een kind was. Ik houd persoonlijk van personages die een verleden met zich meedragen, dat hun gedrag en emoties tot op heden bepaald.

Maar (een grote maar) Hardin lijkt zelfs geen basismanieren en respect meer te hebben. Dat ergerde me wel en maakte het me enorm moeilijk om sympathie voor hem te voelen.

Tessa verdroeg dit echter allemaal (ik ben duidelijk geen Tessa). Of toch meestal. Als ze het niet langer verdroeg, draaide dit uit op slaande ruzie, maar die bleef nooit duren. Zoveel weerstand had Tessa niet. Haar bad boy was onweerstaanbaar.


Dit is allemaal erg aanvaardbaar gedrag in het begin van een roman, wanneer de personages op zoek zijn naar zichzelf en wat ze willen. Hardin en Tessa blijven echter in rondjes draaien en lijken amper persoonlijke groei doorgemaakt te hebben op het einde van het boek. Dat vond ik erg jammer. Je kan dus wel stellen dat Anna Todd erg consistente personagebogen kan schrijven. Dat is niet elke auteur gegeven.


Ik had wel een zwak voor de bijpersonages, voornamelijk de moederlijke personages. Zo was de moeder van Hardin zo'n optimistisch, opbeurend personage. Ik werd er blij van als zij weer in beeld verscheen. Ook Karen (stiefmoeder van Hardin) en Kimberly (collega van Tessa) veroverden mijn hart.


Het plot


Net zoals Tessa en Hardin emotioneel in rondjes draaien, vervallen ze qua gedrag ook steeds weer in hetzelfde patroon. Drama - seks - drama - seks - drama - seks - drama - seks - drama - seks. En ik denk niet dat ik de volledige cirkel al rond ben. Naar mijn gevoel had dit boek hetzelfde kunnen vertellen in 200 pagina's minder.


De schrijfstijl


Anna Todd hanteert een zeer directe schrijfstijl. Ze verspilt haar tijd niet met beschrijvingen van personen en ruimtes. Het weinig visuele dat we te weten komen is welke kleren de personages dragen en hoe hun haar ligt. Het verhaal wordt voornamelijk gedreven door dialogen en innerlijke monologen. Het is erg persoonlijk of je houdt van een dergelijke schrijfstijl of niet.
Ik klink erg streng, maar ik denk dat dit boek simpelweg mijn ding niet is. Als ik mijn zus vertelde waarover het boek ging (zij is trouwens fan van de film AFTER), was haar reactie; "Dit boek klinkt als iets voor mij!" Wij hebben inderdaad ook een heel andere genrevoorkeur.


Dus ben je fan van romantiek, passie en drama, met Fifty Shades Of Grey vibes, dan is dit boek wellicht iets voor jou!

Helaas geen #hessa voor mij.


AFTER WE COLLIDED is verkrijgbaar in het Nederlands (mét exclusief materiaal) bij Boekerij. Klik HIER.

Op 14 oktober kwam de gelijknamige film uit in Vlaanderen. Kijk de filmtrailer HIER.


Ben je nieuwsgierig geworden en wil je kans maken op een exemplaar van AFTER WE COLLIDED? Klik HIER door naar mijn instagramaccount en doe mee met mijn giveaway!


Veel succes!


Janne

14 views0 comments

Recent Posts

See All