BE/NL: Boekrecensie: HAN van Min Jin Lee

Updated: Jan 16

Han leest als een oude klassieker, geschreven in onze moderne taal en gesitueerd in de jaren 90. Doe dat maar eens na.


Tijdens haar studie op Princeton heeft Casey Han zichzelf een verfijnd taalgebruik aangemeten, een benijdenswaardige golfervaring opgedaan, een populair blank vriendje gekregen en een master in de economie behaald. Maar ze keert terug naar New York zonder baan en met een aantal slechte gewoonten. Als oudste dochter van Koreaanse immigranten uit de arbeidersklasse is ze inmiddels een wereld verwijderd van die van haar ouders. Terwijl Casey een traject van kleine triomfen en spectaculaire mislukkingen aflegt, speelt zich een botsing van waarden en ambities af tegen de kleurrijke achtergrond van de New Yorkse samenleving.
Als ik met één woord zou moeten omschrijven waarover dit boek gaat: relaties. Over hoe relaties gesmeed en weer verbroken worden. Hoe snel dit allemaal soms kan gaan. Han gaf me soms echt een deprimerend beeld van de mensheid.

Naast het thema relaties was er nog een duidelijke rode draad in het boek: hoe rijk iemand er aan de buitenkant kan uitzien, maar binnenin zo fragiel is. Alle personages lijken constant te balanceren op een kantelpunt tussen geluk en wanhoop. Een kleine misstap is genoeg om hun hele wereld om te gooien.


Jin Min Lee schreef Han vanuit het standpunt van een alwetende verteller. We kenden de gedachten van alle primaire en secundaire personages, en dat is een hele lijst. Het was jaren geleden dat ik nog een boek las met zo'n vertelperspectief, maar het beviel me erg. Elke personage was sterk ontwikkeld en geloofwaardig. Nooit was een beeld zwartwit.

Dit verhaal werd dan ook meer gedreven door de personages en hun persoonlijke ontwikkeling, dan door actie. Er gebeurde zelden iets werkelijk schokerend, maar toch bleef het verhaal intrigeren.


Dit boek verdient ook enkele bonuspunten;


Het was de eerste keer dat ik een inkijk kreeg in de Koreaans-Amerikaanse gemeenschap, dus dit boek leerde me cultureel ook heel wat bij. Eerste bonuspunt verdiend.

Ten tweede: hoe prachtig is deze cover? Zowel de omslag als de harde kaft hebben een prachtig design. Als dit boek niet cover-buy waardig is...


Als je fan bent van karaktergedreven verhaal met een hoge culturele waarde, dan is Han een enorme aanrader! Hij komt in mijn 'gelezen'-lijstje te staan met een beoordeling van 4 sterrren!


Dit boek is verkrijgbaar bij Meulenhoff Uitgeverij.16 views0 comments

JOIN MY NEWSLETTER

words & wonders

Home

Blog

About

Contact

© 2020 by Janne Janssens.