BE/NL Boekrecensie: NOEM ME NATHAN

NOEM ME NATHAN is een waargebeurd transgenderverhaal, verteld door de Franse journaliste Catherine Castro en geïllustreerd door Quentin Zutton. Ik heb besloten dit boek geen beoordeling in sterren te geven. Een persoonlijk verhaal als NOEM ME NATHAN kan ik onmogelijk reduceren tot een sterrenbeoordeling. Ik kan deze graphic novel echter wel sterk aanraden.


Achterflap: De puberteit is voor veel jongeren verwarrend, maar voor Nathan is het extra heftig. Hij voelt zich verraden door zijn eigen veranderende lichaam. Die borsten horen niet bij hem! Wanneer Nathan in de spiegel kijkt, ziet hij hoe zijn omgeving hem ziet: als een meisje. Door zijn wanhoop sluit Nathan zich af voor vrienden en familie. Maar wanneer hij zich langzaam maar zeker openstelt, reageert zijn omgeving liefdevol en kan hij beginnen aan de reis naar wie hij werkelijk is.Eerst een woordje van waarschuwing: Sommige illustraties in deze graphic novel zijn enorm grafisch (bijvoorbeeld: zelfverwonding, bloed, afgesneden lichaamsdelen).

Daarnaast dient men zich ervan bewust te zijn dat dit slechts één transgenderverhaal is. Elke transgender maakt hun eigen unieke transformatie-ervaring door. NOEM ME NATHAN geeft je inzicht in het persoonlijk gevecht dat een transgender vaak moet doorstaan, maar men mag er niet vanuit gaan dat men na het lezen van deze graphic novel het transgender-zijn begrijpt. Blijf bijleren.


De auteurs van NOEM ME NATHAN schuwen geen taboes, en zo hoort het ook. Ze laten elke rauwe ervaring zien, maar ook de gelukkige momenten die Nathan ervaarde. We krijgen ook een inkijk in het verwerkings- en aanvaardingsproces van de ouders en Nathans broer, en in de reacties van Nathans vrienden.


Zoals ik eerder in dit artikel aangaf, zijn de illustraties soms erg grafisch en confronterend, maar dit is ook een sterkte van deze graphic novel. De mentale en fysieke transformatie die een transgender moet doorstaan is onmogelijk volledig te bevatten voor personen die het niet hoeven meemaken. Deze ervaringen reduceren tot woorden is onmogelijk. Beelden kunnen de woorden die tekortschieten verrijken. Zoals me zegt: een beeld zegt meer dan duizend woorden (al is het dan nog niet genoeg). Ik vond het dus een goede keuze om het verhaal van Nathan in de vorm van een graphic novel te vertellen.De Nederlandstalige editie NOEM ME NATHAN is uitgegeven door Querido Glow - een tak van de uitgeverij Querido - die opgericht is in 2020. Querido Glow geeft boeken uit ‘waarin diversiteit in gender en geaardheid het uitgangspunt is’, aldus mede-initiatiefnemer ­Edward van de Vendel.NOEM ME NATHAN

Originele titel: Appelez-moi Nathan

Auteur: Catherine Castro en Quentin Zuttion

Vertaler: Arend Jan van Oudheusden

Uitgeverij: Querido Glow

Aantal pagina's: 141

Binding: paperback

Koop HIER een exemplaar.18 views0 comments

Recent Posts

See All