BE/NL Review: HET DRIELICHAMENPROBLEEM (deel 1 + 2) van Cixin Liu

Beoordeling: 3.5/5☆


Bedankt aan Prometheus en L&M Books voor deze recensie-exemplaren. Dit beïnvloedt mijn leeservaring en recensie in geen enkel opzicht.


Spoilers voor deel twee HET DONKERE WOUD worden aangegeven met een spoiler waarschuwing.
HET DRIELICHAMENPROBLEEM


Het is 1967. Ye Wenjie moet toezien hoe de Rode Garde haar vader doodslaat tijdens de Chinese Culturele Revolutie. Deze moord zal niet alleen haar leven tekenen, maar ook de toekomst van de hele mensheid.

Veertig jaar later wordt de nanotechnoloog Wang Miao gevraagd om een geheimzinnige reeks van zelfmoorden onder wetenschappers te onderzoeken. Wangs onderzoek leidt hem naar een mysterieuze onlinegame en een virtuele wereld die wordt beheerst door de onvoorspelbare interactie tussen haar drie zonnen. Maar is die wereld alleen maar virtueel of bestaat zij misschien echt?

Dit is het drielichamenprobleem, en het is de sleutel tot alles: tot de dood van de wetenschappers, tot een samenzwering die lichtjaren omvat en tot de uitroeiing die de mensheid onder ogen moet zien. (Achterflap)


HET DRIELICHAMENPROBLEEM is een sciencefictionverhaal gebaseerd op hard science. Een basiskennis van wetenschap is een pluspunt, want niet alles wordt uitgebreid uitgelegd, maar het is geen noodzaak. Mijn kennis van wetenschap is minimaal en dit heb ik niet als een probleem ondervonden.

Dit eerste deel in de trilogie had erg veel potentieel. De worldbuilding is origineel en gewoonweg geniaal. Er zijn maar weinig schrijvers die in staat zijn zo'n gekke, interessante, mind-blowing wereld uit te werken. Maar waarom spreek ik dan over potentieel?

Zo'n uitgebreide, soms ingewikkelde wereld vraagt veel opbouw en beschrijving naar de lezer toe. Ik had het gevoel dat dit eerste boek nodig was om de hele wereld en zijn personages uit te leggen, alvorens men kon overgaan naar actie in het volgende deel. Naast het gebrek aan actie, bleven ook de personages erg oppervlakkig. Of dit een cultuurverschil tussen oosterste en westerse literatuur is of een bewuste keuze van de schrijver, dat weet ik niet, maar dit gebrek aan emotie en inzicht in hun achtergrond zorgde voor een gevoel van afstand tussen mij en de personages, die onoverbrugbaar bleek te zijn.

Dit boek schepte echter wel grote verwachtingen voor het tweede deel, HET DONKERE WOUD.


HET DONKERE WOUD


SPOILER WAARSCHUWING: voor de geïnteresseerde volgt nu de achterflap van het tweede deel in de trilogie.


De aarde is ontdekt. De vijand is onderweg. In slechts vier eeuwen zal de Trisolaraanse vloot de aarde bereiken, maar haar sofonen, oftewel subatomaire agenten, zijn er al en ontregelen het wetenschappelijke onderzoek. Alleen het individuele menselijke brein is immuun voor hun invloed.

Dat is de motivatie voor het Muurschouwersproject, een laatste wanhopige poging van de mensheid om zich te verdedigen, waarbij de hoop is gevestigd op vier individuen, die de strategie moeten bepalen. Drie Muurschouwers zijn invloedrijke staatslieden en wetenschappers. De vierde is een volkomen onbekende, niet erg ambitieuze Chinese astronoom, Luo Ji. Ji is stomverbaasd over zijn aanstelling in het project. Het enige wat hij weet is dat hij degene is die de buitenaardse wezens dood willen hebben. (Achterflap)


EINDE SPOILER WAARSCHUWING


Meer nog dan het eerste boek, zet HET DONKERE WOUD je aan het denken. Een dreiging op de aarde van buitenaf roept zowel socio-politieke als filosofische vragen op.

Mijn verwachting dat deel twee in de trilogie meer actie zou bevatten, werd waargemaakt. Hoewel het boek 200 pagina's dikker is dan het eerste deel, vloog ik er sneller doorheen door het verteltempo dat opgevoerd werd. Waar het eerste deel aanvoelde als een vat vol informatie, waren de grote hopen informatie in HET DONKERE WOUD meer beperkt en verspreid.

De afstand die ik voelde tussen mezelf en de personages, veranderde naargelang het personage. Sommige personages intrigeerde me en verkleinden zo de afstand, met andere kon ik nog moeilijker voeling krijgen of ik mocht ze gewoon weg niet. Lees verder om één van de redenen te ontdekken.


Qua plot kon dit tweede deel me dus veel meer intrigeren dan het eerste deel. Er was echter een groot struikelblok voor mij dat mijn beoordeling van dit boek heeft doen dalen: de portretering van vrouwen. Vrouwen spelen amper een belangrijke rol in dit boek, hoewel er vele rollen te verdelen waren, en daarnaast deden de beschrijvingen van 'de ideale' vrouw doo een van de belangrijkste personages mijn haren overeind staan.


Kortom heeft Liu bewezen een geniale schrijver te zijn. Hij heeft het science-fiction genre tot een nieuwe niveau gebracht. Helaas heeft hij op bepaalde vlakken steken laten vallen en kan ik hem niet meer dan een gemiddelde beoordeling geven.Nog enkele leuke weetjes:


- De trilogie wordt verfilmd voor Netflix door het duo David Benioff en D.B. Weiss, de regisseurs van de populaire serie GAME OF THRONES.

- Liu ontving als eerste Chinese schrijver ooit de Hugo Award voor zijn boek HET DRIELICHAMENPROBLEEM. Dit is de belangrijkste internationale prijs voor een sciencefictionroman.

- Het laatste deel HET EINDE VAN DE DOOD komt deze zomer uit op 20 juli 2021.HET DRIELICHAMENPROBLEEM

Originele, Chinese titel: 三体

Engelse titel: The Three Body Problem

Auteur: Cixin Liu

Vertaler: Eisso Post (vanuit de Engelse editie vertaald door Ken Liu

Uitgeverij: Prometheus

Aantal pagina's: 400

Binding: paperback


Koop HIER een exemplaar.
Veel leesplezier!

12 views0 comments