BE/NL Review: PROJECT HAIL MARY van Andy Weir

Beoordeling: ★★★★


Trigger warning: zelfmoord (vermeld, niet in deze recensie)Bedankt aan Xander uitgeverij en L&M Books voor dit recensie-exemplaar. Dit beïnvloedt mijn leeservaring en recensie in geen enkel opzicht.


Andy Weir combineert zijn grenzeloze verbeelding met zijn kennis over wetenschap. Dit heeft tot gevolg dat jouw boekenwurm-hart het verhaal gelooft, zelfs als je meest sceptische zelf nooit zou meegaan in zo'n science-fiction verhaal als dat als realiteit verkocht zou worden.


Ryland Grace is de enige overlevende op een ruimteschip, op een wanhopige en misschien zelfs kansloze missie om de mensheid te redden. Hij weet dit alleen niet meer. Hij kan zich zijn eigen naam niet eens meer herinneren, laat staan de opdracht die hij heeft meegekregen en hoe hij die moet vervullen. Het enige wat hij weet is dat hij heel lang geslapen heeft en nu, miljoenen kilometers van huis, wakker is geworden naast twee dode crewleden. Terwijl zijn herinneringen langzaam terugkeren, realiseert Ryland zich dat hij een onmogelijke taak moet zien te voltooien. En dankzij een onverwachte bondgenoot, heeft hij misschien een kans… (achterflap)


Weir gaf zijn hoofdpersonage een unieke vertelstem. Ryland Grace is een cynisch man, heeft veel zelf relativering en droge, soms zeer droge humor. Maar dat is mijn soort humor. Weir heeft me vaak aan het lachen gebracht, en dat doe ik nog minder gemakkelijk als huilen met een boek.

Deze humor had het verhaal wel nodig. Ryland brengt veel tijd alleen door in het ruimteschip, dan heb je een interessante, leuke stem in je hoofd nodig om je niet dood te vervelen. Net wanneer je je afvraagt of het verhaal over enkele hoofdstukken toch niet wat saai zou beginnen worden, gooit Andy Weir een compleet nieuw element in het plot en is je interesse weer aangewakkerd.

Wees trouwens niet bang voor de wetenschappelijke ondertoon van dit verhaal. Weir legt genoeg uit om als gewetenloze lezer (zoals ik) toch te kunnen volgen.


Het enige minpunt voor mij was dat ik nooit echt op het puntje van mijn stoel (of zetel of bed meer bepaald) heb gezeten. Weir zorgt zeker voor spannende momenten, de plotopbouw kent de juiste pieken en dalen, maar deze zenuwslopende momenten werden naar mijn gevoel erg kort verteld. De spanning had meer mogen opbouwen, want voordat ik op mijn nagels kon beginnen bijten, was het moment voorbij.


Desalnietemin is PROJECT HAIL MARY een zeer goede aanwinst voor mijn groeiende science-fiction collectie! Ik was ook reeds fan van zijn debuut THE MARTIAN, ook verfilmd met dezelfde titel. Het lezen van PROJECT HAIL MARY heeft mijn zin aangewakkerd om ook ARTEMIS te ontdekken.


PROJECT HAIL MARY

Auteur: Andy Weir

Andere werken: The Martian, Artemis

Vertaler: Frank van der Knoop

Uitgeverij: Xander

Aantal pagina's: 560

Binding: paperback


Koop HIER een exemplaar.


Veel leesplezier!

8 views0 comments

Recent Posts

See All